ПЛОСКО ХОДИЛО

Какво представлява плоското ходило?

С термина „плоскостъпие“ се описва намаляването на височината на двата надлъжни и/или напречния свод на ходилото до пълното им заличаване. Това е най-често срещаната деформация на крака. Тя се наблюдава физиологично при децата след раждането, като изчезва след 3-4-годишна възраст, както и патологично при около половината от хората над 50-годишна възраст.

Симптоми

Оплакванията са свързани с големината на деформацията и скоростта на развитието й. Те варират от лесна уморяемост след дълъг ден до силни болки, разпространяващи се от ходилата, по краката и дори до гръбначния стълб. Много често лицето не може да определи с точност мястото на болковото усещане. Всяка продължителна болка в краката е подозрителна.

Причини

В голям процент от случаите се наблюдава фамилност – децата на хора с плоскостъпие често имат същия проблем. Въпреки това състоянието често се открива и при подрастващи или възрастни, чиито близки никога не са имали подобни оплаквания.

Не трябва да се пренебрегват механичните фактори – професии, при които работата включва изправен стоеж. Ако едно системно натоварване на крака се съчетае с генетична слабост на ставите и поддържащите ги връзки, то резултатът почти винаги е спадане на сводовете на ходилото.

Лечение

Лечението при плоскостъпие почти винаги е консервативно.

При всички форми на статично плоскостъпие трябва да бъдат взети мерки дори когато няма оплаквания! Това е така, тъй като оплакванияат могат да се появят чак в момент, в който вече са налице изкривявания и патологични промени в целия крак. По тази причина от изключителна важност са профилактичните прегледи на деца и подрастващи. Вероятността за успех при рано започнало лечение е много по-голяма.

Голяма част от лекарите препоръчват при децата да се прави редовна гимнастика на ходилата – ходене на пръсти, ходене на пети, ходене без обувки, хватателни упражнения за пръстите на краката. Тази двигателна активност не води до излекуване, но забавя бързото спадане на сводовете.

Ортопедичното коригиране води до отлични резултати при установено плоскостъпие – изкуственото поддържане на сводовете чрез специално изработени обувки и стелки води до подобряване на деформацията или до нейното пълно изчезване.

Що се отнася до възрастните – особено важна е профилактиката с ортопедични подложки и специални обувки при професии, свързани с продължително стоене прав – лекари, фризьори, продавачи, работници. Дори и без да се наблюдават симптоми, лицето ще предотврати тяхното почти сигурно появяване в бъдеще.

HALLUX VALGUS („Кокалче“)

Какво представлява "кокалчето"?

Hallux valgus е медицински термин, с който се описва деформация на ходилото, при която се оформя изпъкналост на големия пръст, т.нар. „буньон“. Засегната е става на палеца, като главата на костта частично излиза от ставната цепка.

Буньонът се образува по вътрешната повърхност на крака, като върху него кожата е груба и болезнена. Тя често се зачервява и може дори да нагнои.

Симптоми

Оплакванията обикновено са болка при ходене и движение, дискомфорт от притискането на пръста в обувката, накуцване, невъзможност за намиране на удобни обувки. Засягането на нервни окончания в областта води до усещане за затопляне, парене и „мравучкане“.

Причини

Този деформитет се появява най-често в зряла възраст и при жени. Обикновено е генетичен. Тесните обувки и високите токове ускоряват развитието и засилват оплакванията.

Лечение

Консервативното лечение включва на първо място носене на подходящи обувки. Индивидуално изработените ортопедични обувки са по-широки към пръстите, често с пръсторазделител, комфортни и забавящи прогресирането на деформитета.

ПРЪСТ „ЧУКЧЕ“

Какво представлява пръстът "чукче"?

Пръстът „чукче“ представлява свиване на някой от пръстите на краката, приличащо на латинската буква „V“. Може да бъде засегнат всеки пръст на ходилото, понякога едновременно и няколко пръста. Често пръстът „чукче“ се съчетава с плоскостъпие или „кокалчета“.

Симптоми

Поради непрестанното търкане на кожата върху изпъкналия пръст тя става болезнена и зачервена. Често върху нея се образува мазол, който може да нагнои.

В началото пръстът е еластичен и може да бъде изправен с натиск, тъй като ставата все още е достатъчно подвижна. С времето движението в нея се ограничава и пръстът остава трайно в тази позиция.

Лечение

Добри резултати в началото дава носенето на подходящи ортопедични обувки, изработени така, че да осигурят възможно най-много пространство в предната част и максимален комфорт чрез подходящи материали и дизайн.

„ПРЕКРЪСТОСАНИ“ ПРЪСТИ

Какво представляват "прекръстосаните" пръсти?

Тук най-често се засяга вторият пръст на ходилото, като той се възкачва върху палеца. Деформацията се среща във всяка възраст, но повече при хора над 50 години. Често погрешно бива поставена диагноза пръст „чукче“ поради факта, че и при двете обикновено се засяга вторият пръст на крака.

Лечение

Хирургичното лечение е крайно ненужно при деца под 10-годишна възраст, тъй като при тях все още съществува възможност за спонтанно възстановяване на деформитета.

Подходящите ортопедични обувки са както при пръста „чукче“ – осигуряващи максимална подвижност и комфорт.

PES EQUINOVARUS (ЕКВИНОВАРУСНО КРАЧЕ)

Какво представлява еквиноварусното краче?

Под еквиноварусно краче се разбира вродено криво краче, срещащо се при 2% от новородените. В 50% от случаите е двустранно, а момчетата се засягат по-често. Наблюдава се и фамилност.

Симптоми

Голяма част от костите на крака са изместени от нормалната си позиция. Детето стъпва на външната част на крака, странично и ходи на пръсти. Ходилото е обърнато навътре. Наблюдават се слабост в мускулатурата и чести разранявания на кожата на външния ръб на крака.

Лечение

Неоперативното лечение на тази деформация трябва да започне възможно най-рано, най-добре след раждането. Първите няколко седмици са „златният период“ – крачето може да се възстанови напълно и да възвърне правилната си форма чрез ежедневни упражнения и процедури. В това число влизат гимнастика, физиотерапия и специални ортопедични превръзки.

Ако деформитетът не е бил коригиран, от изключителна важност е носенето на индивидуално изработени ортопедични обувки, коригиращи неправилната позиция на ходилото. Тези мерки обикновено водят до значително подобряване на състоянието или спиране на прогресията му.